Sign Up

Sign In

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

You must login to ask a question.

Latest NPTEL Data Science for Engineers Assignment 6 Answers 2022

NPTEL Data Science for Engineers Assignment 6 Answers (Week 6)

Q1. Which of the following quantities can be used to make a preliminary check on the association between 2 variables?

a. Mean
b. Variance
c. Correlation coefficient
d. Standard deviation

Answer: c. Correlation coefficient

Follow Sikshapath’s Telegram Channel for instant notification of further updates.

Q2. State whether the following statement is True or False

In linear regression, only the dependent variable has errors.

a. True
b. False

Answer: b. False

Q3. Linear Regression is an optimization problem where we attempt to minimize

a. SSR (residual sum-of-squares)
b. SST (total sum-of-squares)
c. SSE (sum-squared error)
d. Slope

Answer: c. SSE (sum-squared error)

Q4. When a linear regression model is obtained without an intercept, the resultant β0

Answer: a & b

Q5. What is the relationship between the variables height and weight?

a. weight = -87.51667 + 3.45 * height

b. height = 3.45* weight – 87.51667

c. weight = 0.28 * height + 25.723456

d. weight = -14.74 + 37.85* height

Answer: a. weight = -87.51667 + 3.45 * height

Q6. Which of the following components are significant in determining the weight of a woman?

a. Intercept

b. Height

c. Both a and b

d. None of these

Answer: c. Both a and b

Q7. What is the R-Squared value of the model obtained in Q5?

a. 0.7417

b. 0.991

c. 0.583

d. 0.635

Answer: b. 0.991

Q8. Based on the model relationship obtained from Q5, what is the residual error obtained while calculating the weight of a woman with height 69 cms?

a. -361.08333

b. 0.63333

c. 0.0345

d. 0.53333

Answer: d. 0.53333

Q9. Which of the following quantities cannot be used to measure the goodness of fit of a linear regression model?

a. Sum squared error

b. R-Squared

c. Pearson correlation coefficient

d. Chi-Squared test statistic

Answer: a. Sum squared error
c. Pearson correlation coefficient

Q10. State whether the following statement is True or False.

Covariance is a better metric to analyze the association between two variables than correlation.

a. True

b. False

Answer: b. False


Disclaimer: These answers are provided only for the purpose to help students to take references. This website does not claim any surety of 100% correct answers. So, this website urges you to complete your assignment yourself.


Also Available:

Computer Networks and Internet Protocol NPTEL Assignment Answers Week 6

Data Science for Engineers NPTEL Assignment Solutions Week 7

NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers

Related Posts