Sign Up

Sign In

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Sorry, you do not have permission to ask a question, You must login to ask a question.

SIKSHAPATH Latest Articles

NPTEL Data Mining Assignment Answers 2023 -Week 3

Are you a student struggling with the Data Mining NPTEL Week 3 assignment? Look no further! In this article, we have compiled a set of hints and answers to help guide you through the assignment.

Make sure to give it a try on your own first, but use these hints as a helpful resource.

NPTEL DATA MINING ASSIGNMENT ANSWERS 2023 -WEEK 3

Q1. Internal nodes of a decision tree correspond to:

Answer: A. Attributes

1000+ Students are taking advantage of instant notification, Join us on telegram.


Q2. In a multiclass classification problem, Bayes classifier assigns an instance to the class corresponding to:

Answer: A. Highest aposteriori probability


Q3. Three identical bags contain blue and yellow balls. The first bag contains 3 blue and 2 yellow balls, the second bag has 4 blue and 5 yellow balls, and the third bag has 2 blue and 4 yellow balls. A bag is chosen randomly and a ball is chosen from it. If the ball that is drawn out is blue, what will be the probability that the second bag is chosen?

Answer: C. 10/31


NPTEL Data Mining Assignment Answers 2023 -Week 3

Q4. What is the entropy of the dataset?

Answer: B. 0.94


Q5. Which attribute would information gain choose as the root of the tree?

Answer: A. Age


Q6. Whether a person will buy if (Age=35, Student-No, Income Low, Credit_rating = Fair)?

Answer: A. Yes


Q7. What class does the person(Age-42, Student-No, Income-Medium, Credit_rating = Excellent)?

Answer: B. No


Q8. What class does the person (Age 25, Student-No, Income-Medium, Credit_rating = Fair}?

Answer: B. No


Q9. Which attribute would information gain choose for Age=31-40?

Answer: C. Is a leaf node with value Yes.


TELEGRAM FOR NOTIFICATIONClick Here
Follow on Google News (in one click)Click Here

Disclaimer: Please keep in mind that these answers are intended to serve as a reference for students. Our website does not guarantee the accuracy of the answers provided. We encourage all students to complete their assignments independently and use these answers as a supplement to their own understanding.


Also Read

NPTEL DATA MINING WEEK 1 – 2023

nptel data mining assignment answers week 4

Related Posts

Leave a comment

You must login to add a new comment.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock