Sign Up

Sign In

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

You must login to ask a question.

NPTEL Problem Solving Through Programming In C Week 6 Assignment Answers 2022

NPTEL Problem Solving Through Programming In C Week 6 Assignment Answers

Q1. Which of the following is correct statement to access 5th element in a array arr[] of size 50?

a. arr[5]
b. arr[4]
c. arr{5}
d. arr{4}

Answer: b. arr[4]


Q2. Which statement is correct?

a. An index or subscript in array is a positive integer
b. An index or subscript in array is a positive or negative integer
c. An index or subscript in array is a real number
d. None of the above statement are correct

Answer: a. An index or subscript in array is a positive integer


Q3. What is the output of the C program?

#include<stdio.h>
int main()
{
int a[3]={10,12,14};
a[1]=20;
int i=0;
 while(i<3)
  {
  printf("%d",a[i]);
  i++;
  }
return 0;
}

a. 20 12 14
b. 10 20 14
c. 10 12 20
d. Compiler error

Answer: b. 10 20 14


Q4. An integer array (An integer takes two bytes of memory) of size 15 is declared in a C program. The memory location of the first byte of the array is 2000. What will be the location of the 13th element of the array?

a. 2013
b. 2024
c. 2026
d. 2030

Answer: b. 2024


Q5. To compare two arrays, we can do it by using

a. comparison operator ‘==’ directly on arrays
b. ‘Switch case’
c. ‘for’ loop
d. ‘ternary operator’ on arrays

Answer: c. ‘for’ loop


Q6. How many ‘a’ will be printed when the following code is executed?

#include<stdio.h>
int main()
{
  int i=0;
  char c='a';
  while(i<5)
{
 i++;
   switch(c)
    {
      case 'a':
  printf("%c",c);
    break;
    }
  printf("a\n"); 
  return 0;
}

Answer: 6


Q7. What is the output of the following C program?

#include<stdio.h>
int main()
{
int arr[2]={1,2,3,4,5};
printf("%d",arr[3]);
return 0;
}

a. 3
b. 4
c. No output
d. Compilation Error

Answer: d. Compilation Error


Q8. What will be printed after execution of the following code?

#include<stdio.h>
int main()
 {
  int arr[10]={1,2,3,4,5};
  printf("%d",arr[5]);
  return 0;
}

a. Garbage Value
b. 0
c. 5
d. 6

Answer: b. 0


Q9. What is the output of the following C program?

#include<stdio.h>
int main()
{
int i;
int arr[3]={1};
  for(i=0;i<3;i++)
printf("%d",arr[i]);
  return 0;
}

a. 1 followed by two garbage values
b. 1 1 1

c. 1 0 0
d. 0 0 0

Answer: c. 1 0 0


Q10. What will be the output when the following code is executed.

#include<stdio.h>
int main()
{
int a[6]={1,2,3,4,5,6};
    switch(sizeof(a))
    {
     case 1:
     case 2:
     case 3:
     case 4:
     case 5:
printf("IIT KGP");
  break;
     }
printf("IIT MADRAS");
return 0; }

a. IIT KGP
b. IIT MADRAS
c. Compilation Error
d. Nothing is printed

Answer: b. IIT MADRAS

For More Updates Follow Us on Telegram


Disclaimer: These answers are provided only for the purpose to help students to take references. This website does not claim any surety of 100% correct answers. So, this website urges you to complete your assignment yourself.


Also Available:

NPTEL Programming in Java Week 6 Assignment Answers

Programming in Java Week 7 Assignment Answers

Problem Solving Through Programming in C NPTEL Assignment Answers Week 7

Related Posts