Sign Up

Sign In

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

You must login to ask a question.

NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers 2023

PYTHON for data science banner with red stripe in upper part and NPTEL texted on it.

Data science is basically the science of analyzing raw data and deriving insights from that data. Multiple techniques can use to derive insights, you could use simple statistical techniques to derive insights, you could use more complicated and more sophisticated machine learning techniques to derive insights and so on.

Data science is not only useful from an industrial perspective, it is also useful in actual science itself.

The Python for Data Science course started on the 23rd of January 2023 and it will continue for the next four weeks.

Topics covered in the first week of the Python for Data Science course:

• Introduction to Python

• Introduction to Spyder

• Variables and Datatypes

• Operators

NPTEL Python for Data Science Assignment 1 Answers

Q1. Which of the following is/are the correct ways of naming variables in Python?

Answer: b. max_2 = 5

c. max2 = 5

1000+ subscribers getting help from instant notifications, Join us on telegram.


Q2. What does 5%11 will evaluate to

Answer: b. 5


Q3. What does 4//7 evaluate to

Answer: a. 0


What will be the output of the following code snippet?

Q4. i.

num 1 = '100'
num_2 = '200'
print(num_1 + num_2)

Answer: b. 100200


Q5. ii.

num_1 = '100'
num_2 = '200'
print(num_1 + num_2)
num_1 = int(num_1)
num_2 int(num_2)
print(num_1 + num_2)

Answer: a. 300


Q6. What is the type of the following expression?
1 + 4 / 2

Answer: b. float


Q7. What is the type of the following expression?

(1 > 0) and (-1 < 0) and (1 == 1)

Answer: b. bool


Q8. What is the output of the following code snippet?

result = 12-4 * (16//2**4)+32 
print(result)

Answer: c. 40


Q9. Which of the arithmetic operators given below cannot be used with ‘strings’ in Python?

Answer: b. –


Q10. Consider the list of instructions and resulting outputs given below. Pick the set that is incorrect.

1. print("Good", end="") 
print("Day") 
Output -> Good Day

2. word1 = "Trial" 
print("Word is %s" %word1) 
Output -> Trial

3. num1 = 23 
print("Number: %f "%num1) 
Output -> Number: 23.000000

4. print("ready\nsteady\ngo") 
Output -> ready
  steady
  go

Answer: b. 2


Q11. Two variables X and Y were assigned the following values initially: X = 3 and Y = 6. Which of the following statements will help swap the values between these two variables?

Answer: d. X, Y = Y, X


TELEGRAM FOR NOTIFICATIONClick Here
Follow on Google News (in one CLICK only)Click Here

Disclaimer: These answers are provided only for the purpose to help students to take references. Sikshapath does not claim any surety of 100% correct answers. So, this website urges you to complete your assignment yourself.


Also Read:

NPTEL Python for Data Science Week 2 Assignment Answers

Related Posts