Sign Up

Sign In

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

You must login to ask a question.

NPTEL Data Mining Week 1 Assignment Answers 2023

Are you a student struggling with the Data Mining NPTEL week 1 assignment? Look no further! In this article, we have compiled a set of hints and answers to help guide you through the assignment.

Make sure to give it a try on your own first, but use these hints as a helpful resource.

NPTEL DATA MINING WEEK 1 ANSWERS

Q1. Which of the following is usually the last step in the data mining process?

a. Visualization

b. Preprocessing

c. Modelling

d. Deployment

Answer: d. Deployment

1000+ Students are taking advantage of instant notification, Join us on telegram.


Q2. Sales database of items in a supermarket can be considered as an example of:

a) Record data

b) Ordered data

c) Graph data

d) None of the above

Answer: a) Record data


Q3. HTML links are an example of:

a) Record data

b) Ordered data

c) Graph data

d) None of the above

Answer: c) Graph data


Q4. Name of a place, can be considered an attribute of type?

a) Nominal

b) Ordinal

c) Interval

d) Ratio

Answer: a) Nominal


Q5. A store sells 10 items. Maximum possible number of candidate 3-itemsets is:

a) 120

b) 6

c) 15

d) 56

Answer: a) 120


Q6. If a record data matrix has reduced number of columns after a transformation, the transformation has performed:

a) Data Sampling

b) Dimensionality Reduction

c) Noise Cleaning

d) Discretization

Answer: b) Dimensionality Reduction


Answer Q7-Q10 based on the following table:

NPTEL Data Mining Week 1 Assignment Answers 2023

Q7. Support of rule {4,5} ‐> {1}

a) 1

b) 0.5

c) 0.25

d) 0

Answer: b) 0.5


Q8. Confidence of rule {4,5} -> {1} is:

a) 1

b) 0.5

c) 0.25

d) 0.75

Answer: a) 1


Q9. Support of {1} -> {2,5} is:

a) 2/3

b) 2/2

c) 1/4

d) 3/4

Answer: a) 2/3


Q10. Confidence of {1} -> {2,5}

a) 2/3

b) 1

c) 0

d) 0.5

Answer: b) 1


TELEGRAM FOR NOTIFICATIONClick Here
Follow on Google News (in one click)Click Here

Disclaimer: Please keep in mind that these answers are intended to serve as a reference for students. Our website does not guarantee the accuracy of the answers provided. We encourage all students to complete their assignments independently and use these answers as a supplement to their own understanding.


Also Read

Problem Solving Through Programming in C NPTEL Week 1 Assignment Answers

Related Posts

Leave a comment

You must login to add a new comment.