Sign Up

Sign In

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

You must login to ask a question.

NPTEL Introduction to Machine Learning Assignment Answers Week 8 2022 IITKGP

Dear students, are you looking for help in Machine Learning NPTEL week 8 assignment answers? So, here in this article, we have provided Machine Learning week 8 assignment answer’s hint.

Machine Learning red color texted banner of NPTEL

NPTEL Introduction to Machine Learning Assignment Answers Week 8

Q1. For two runs of K-Mean clustering is it expected to get same clustering results?

a. Yes
b. No

Answer: b. No

1000+ Students benefited from instant notification, will you? Join us on telegram.


Q2. Which of the following can act as possible termination conditions in K-Means?

I.For a fixed number of iterations.

II. Assignment of observations to clusters does not change between iterations. Except for cases with a bad local minimum.

III. Centroids do not change between successive iterations.

IV. Terminate when RSS falls below a threshold

A. I, III and IV

B. I, II and III

C. I, II and IV

D. All of the above

Answer: D. All of the above


Q3. After performing K-Means Clustering analysis on a dataset, you observed the following dendrogram. Which of the following conclusion can be drawn from the dendrogram?

a.There were 28 data points in clustering analysis.

b. The best no. of clusters for the analysed data points is 4.

c. The proximity function used is Average-link clustering.

d. The above dendrogram interpretation is not possible for K-Means clustering analysis.

Answer: d. The above dendrogram interpretation is not possible for K-Means clustering analysis.


Q4. What should be the best choice of no. of clusters based on the following results:

a. 1

b. 2

c. 3

d. 4

Answer: c. 3


Q5. Given, six points with the following attributes:

pointx coordinatey coordinate
p10.40050.5306
p20.21480.3854
p30.34570.3156
p40.26520.1875
p50.07890.4139
p60.45480.3022
Table:X-Y coordinates of six points.
p1p2p3p4p5p6
p10.00000.23570.22180.36880.34210.2347
p20.23570.00000.14830.20420.13880.2540
p30.22180.14830.00000.15130.28430.1100
p40.36880.20420.15130.00000.29320.2216
p50.34210.13880.28430.29320.00000.3921
p60.23470.25400.11000.22160.39210.0000
Table: Distance Matrix for Six Points

Which of the following clustering representations and dendrogram depicts the use of MIN or Single link proximity function in hierarchical clustering:

Answer: Option A


Q6. Is it possible that assignment of observations to clusters does not change between successiveiterations of K-means?

a. Yes

b. No

c. Can’t say

d. None of these

Answer: a. Yes


Q7. What is the possible reason(s) for producing two different dendograms using agglomerative clustering for the same data set?

a. Proximity function

b. No. of data points

c. Variables used

d. All of these

Answer: d. All of these


Q8. Which of the following algorithms suffer from the problem of convergence at local optima?

I. K-means clustering

II. Agglomerative clustering

III. Expectation-minimization clustering

IV. Divisive clustering

a. I and II

b. II and III

c. III and IV

d. I and III

Answer: d. I and III


Q9. Which of the following is/are valid iterative strategy before performing clustering analysis for treating missing values?

a. Imputation with mean

b. Nearest neighbour assignment

c. Imputation with expectation-maximization algorithm

d. None of these

Answer: c. Imputation with expectation-maximization algorithm


Q10. If two variables V1 and V2 are used for clustering, which of the following is/are true with K means clustering algorithm for K=3?

I. If V1 and V2 have a correlation of 1, cluster centroid will be in a straight line.

II. If V1 and V2 have a correlation of 0, cluster centroid will be in a straight line.

a. I only

b. II only

c. I and II

d. None of these

Answer: a. I only


TELEGRAM FOR NOTIFICATIONClick Here
Follow on Google News (in one click)Click Here

Disclaimer: These answers are provided only for the purpose to help students to take references. This website does not claim any surety of 100% correct answers. So, this website urges you to complete your assignment yourself.


Also Available:

NPTEL Introduction to Machine Learning Assignment Answers Week 7

Related Posts