Sign Up

Sign In

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

You must login to ask a question.

NPTEL The Joy of Computing using Python Assignment Answers Week 5 2022

The Joy of Computing Using Python NPTEL Assignment Answers Sikshapath

Are you looking for help in the Joy of Computing using Python NPTEL week 5 Assignment Answers? So, here in this article, we have provided the Joy of Computing using Python week 5 Assignment Answer’s hint.

NPTEL The Joy of Computing using Python Assignment Answers Week 5

Q1. What is the correct way to initialize a dictionary?

a. D = {a-10, b-20, c-30}
b. D = {‘a’-10, ‘b’-20, ‘c’-30}
c. D = {a:10, b:20, c:30}
d. D = {‘a’:10, ‘b’:20, ‘c’:30}

Answer: d. D = {‘a’:10, ‘b’:20, ‘c’:30}

700+ Students helped through instant notifications, Join us on telegram.


Q2. What is the correct syntax to get all the keys only from a dictionary d?

a. d.key()

b. d.item()

c. d.value()

d. d.keys()

Answer: d. d.keys()


Q3. Which of the following statements are true about dictionaries in python?

a. The keys of a dictionary must be unique values.

b. The keys of a dictionary can or cannot be unique.

c. The values of a dictionary must be unique values.

d. The values of a dictionary can or cannot be unique.

Answer: a. The keys of a dictionary must be unique values.

d. The values of a dictionary can or cannot be unique.


Q4. State True or False: In the monte hall problem, swapping the choice does not increase the chance of winning.

a. True

b. False

Answer: b. False


Q5. In dictionaries, d.items() will return _

a. Pairs of all (key, value) together.

b. All (keys) and (values) separately.

c. All (values) and (keys) separately.

d. Pairs of all (value, key) together.

Answer: a. Pairs of all (key, value) together.


Q6. What will be the output of the following program?

import string
import random
a = string.ascii_lowercase
d = {}
for i in range(26):
index = random.randint(0, 25) 
try:
d[a[index]]+=1
except KeyError: 
  d[a[index]] = 0
print(d)

a. A dictionary with all letters as keys and 0 as values.

b. A dictionary with some letters as keys and 0 as values.

c. A dictionary with all letters as keys and some random numbers as values.

d. A dictionary with some letters as keys and some random numbers as values.

Answer: d. A dictionary with some letters as keys and some random numbers as values.


Q7. Binary search can be applied on ___.

a. Sorted list in ascending order.

b. Unsorted list

c. Both A and B

d.  Sorted list in descending order

Answer: a. Sorted list in ascending order.

d.  Sorted list in descending order


Q8. Which error is encountered while accessing a position that is not present in a list?

a. KeyError

b. IndexError

c. RunTimeError

d. ValueError

Answer: b. IndexError


Q9. Which of the following command is correct to delete a key from a dictionary ‘d’?

a. d.pop(‘key’)

b. d.del(‘key’)

c. d.remove(‘key’)

d. d.delete(‘key’)

Answer: a. d.pop(‘key’)


Q10. Which of the following is/are correct regarding dictionaries?

 i. One can make a dictionary inside a dictionary in python.

ii. Keys in the dictionary are mutable.

a. Option 1 is correct, option 2 is correct. Option 2 is the correct explanation for option 1.

b. Option 1 is correct, option 2 is incorrect. Option 2 is not the correct explanation for option 1.

c. Option 1 is correct, option 2 is correct. Option 2 is not the correct explanation for option 1.

d. None of these

Answer: b. Option 1 is correct, option 2 is incorrect. Option 2 is not the correct explanation for option 1.


TELEGRAM FOR NOTIFICATIONClick Here
Follow on Google News (in one click)Click Here

Disclaimer: These answers are provided only for the purpose to help students to take references. This website does not claim any surety of 100% correct answers. So, this website urges you to complete your assignment yourself.


Also Available:

NPTEL The Joy of Computing using Python Assignment Answers Week 4

NPTEL The Joy of Computing using Python Assignment Answers Week 6

Related Posts