Sign Up

Sign In

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

You must login to ask a question.

Python for Data Science Assignment Solutions Week 2 2022

banner with red stripe on above part texted Nptel on it and Python for data science below to stripe

Students, have you any doubt in Python for Data Science NPTEL assignment? So, below I have provided you solutions hints for this assignment. You can scroll down to clear your every doubt regarding this assignment.

Python for Data Science NPTEL Assignment Solutions Week 2

Q1. Which of the following function(s) can be used to resize a NumPy array in Python from the given options.

a. array.shape(reshape)
b. array.reshape(shape)
c. numpy.reshape(array, shape)
d. numpy.reshape(shape, array)

Answer: b. array.reshape(shape) & c. numpy.reshape(array, shape)

For instant notification of any updates, Join us on telegram.


Q2. Create the tuples given below:

tuple_1 = (1,5,6,7,8)
tuple_2 = (8,9,4)

Identify which of the following options does not work on the given tuples

a. sum(tuple_1)

b. len(tuple_2)

c. tuple_2 + tuple_1

d. tuple_1[3] = 45

Answer: d. tuple_1[3] = 45


Q3. Create a sequence of numbers from 15 to 25 and increment by 4. What is the index of the element 19?

a. 3

b. 2

c. 0

d. 1

Answer: d. 1


Q4. Consider a variable job = “chemist”. Which of the following expression(s) will retrieve the last character from the string?

a. job[7]

b. job[len(job) – 1]

c. job[5:6]

d. job[- 1]

Answer: b. job[len(job) – 1] & d. job[- 1]


Q5. Given a list, ls = [1, 2, 3, 3, 2, 3, 1, 4, 5, 6, 5, 6, 3, 2, 1, 1, 1, 7, 8, 9, 7, 8, 9, 7, 8, 9, 7, 8, 9, 10, 10, 1, 2, 3, 9, 10], which of the following would be the most efficient method in determining the unique elements present in ls?

a. By converting ls into a NumPy array, and applying relevant methods

b. By converting ls into a set

c. By iterating through ls, and doing appropriate manipulations

d. None of the above

Answer: b. By converting ls into a set


Q6. Which of the following data structure(s) can be used as a key while creating a dictionary?

a. list

b. str

c. set

d. None

Answer: b. str


Q7. Given a dictionary, states = {‘Tamil Nadu’: ‘TN’, ‘Karnataka’: ‘KA’, ‘Kerala’: ‘KL’, ‘Maharashtra’: ‘MH’}, which of the following command(s) is used to remove the key-value pair ‘Karnataka’: ‘KA’ from it?

a. del states[‘Karnataka’]

b. states.popitem(‘Karnataka’)

c. states.pop(‘Karnataka’)

d.  del states[‘Karnataka’:’KA’]

Answer: a. del states[‘Karnataka’] & c. states.pop(‘Karnataka’)


Q8. Which of the following is valid to declare a string literal Shin’ichi to a variable?

a. “Shin’ichi”

b. ‘Shin”ichi’

c. ‘Shin’ichi’

d. None of the above

Answer: a. “Shin’ichi”


Q9. Which of the following commands can be used to create a NumPy array?

a. np.array()

b. np.zeros()

c. np.empty()

d. All of the above

Answer: d. All of the above


Q10. Given a NumPy array, arr = np.array([[5,9,10], [7,2,6], [12,8,0]]), find the correct command from the following options to get an output array as [24 15 20]?

a. np.sum(arr)

b. np.sum(arr, axis = 0)

c. np.sum(arr, axis = 1)

d. None of the above

Answer: c. np.sum(arr, axis = 1)


TELEGRAM FOR NOTIFICATIONClick Here
Follow on Google News (in one click)Click Here

Disclaimer: These answers are provided only for the purpose of helping students to take references. Sikshapath does not claim any surety of 100% correct answers. So, this website urges you to complete your assignment yourself.


Also Available:

NPTEL Python for Data Science Week 1 Assignment Answers

Related Posts