Sign Up

Sign In

Forgot Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

You must login to ask a question.

Computer Networks and Internet Protocol NPTEL Week 6 Assignment Solution 2022

Are you looking for help in Computer Networks and Internet Protocol NPTEL Week 6 Assignment Solution? If yes, then check out all the answers hint provided below.

Computer Networks and Internet Protocol NPTEL Week 6 Assignment Solution

Q1. You need 500 subnets, each with about 100 usable host addresses per subnet. What network mask will you assign using a class B network address?

a. 255.255.255.252
b. 255.255.255.128
c. 255.255.255.0
d. 255.255.254.0

Answer: b. 255.255.255.128

Join us on telegram If there are any changes in answers will notify you on telegram.


Q2. What is the possible ip address range for class B?

a. from 0.0.0.0 to 127.255.255.255

b. from 192.0.0.0 to 223.255.255.255

c. from 128.0.0.0 to 191.255.255.255

d. from 240.0.0.0 to 247.255.255.255

Answer: c. from 128.0.0.0 to 191.255.255.255


Q3. The header length of the ipv6 datagram is

a. 10 bytes

b. 20 bytes

c. 30 bytes

d. 40 bytes

Answer: d. 40 bytes


Q4. What is the maximum number of hosts under class B addresses?

a. 65536

b. 65534

c. 65535

d. 254

Answer: b. 65534


Q5. Which is true for class E?

a. It is used for multicasting

b. It is reserved for experimental purposes

c. It is used for a network with a large number of hosts

d. It is used for a network with less number of host

Answer: b. It is reserved for experimental purposes


Q6. What is the maximum number of networks possible in class C IP addresses?

a. 2^14

b. 2^7

c. 2^21

d. 2^24

Answer: c. 2^21


Q7. Which of the following is/are not a valid IPv6 address?

a. AE82::1:800:23E7:F5DB

b. FC80:2:7:1:800:23E7:A:F5DB

c. DE62:6A42:1:5AC::800:23E7:F5DB

d. FE80:2030:31:24

Answer: d. FE80:2030:31:24


Q8. Suppose computers P and Q have IP addresses 10.20.5.25 and 10.20.5.9 respectively and they both use the same netmask N. Which of the values of N given below should not be used if P and Q should belong to the same network?

a. 255.255.255.128

b. 255.255.255.192

c. 255.255.255.224

d. 255.255.255.240

Answer: d. 255.255.255.240


Q9. The network layer doesn’t guarantee delivery of each packet and doesn’t promise to deliver them in the same order.

a. True

b. False

Answer: a. True


Q10. What is supernetting?

a. Split a large network into multiple small networks.

b. Combine multiple small networks in a single large network.

c. Enable the network to accept more hosts.

d. Connect a new network to an existing network.

Answer: b. Combine multiple small networks in a single large network.


Disclaimer: These answers are provided only for the purpose to help students to take references. This website does not claim any surety of 100% correct answers. So, this website urges you to complete your assignment yourself.


Also Available:

Problem Solving Through Programming in C NPTEL Assignment Answers Week 6

Related Posts

Leave a comment

You must login to add a new comment.